Fortsätt till huvudinnehåll

Project Cortex

Project Cortex

Project Cortex är ett projekt Microsoft arbetar med som nyttjar artificiell intelligens (AI) för att kunna organisera, klassificera, metadatasätta, presentera och till viss del hantera dokument och data i hela Microsoft 365-systemet.

Ni kommer att kunna träna och styra denna funktionalitet så att dokument inom er organisation tolkas på rätt sätt. Ni kan träna systemet att hitta data i sidhuvuden, sidfötter, formulär och specifikt uppbyggda dokument. Dessutom kommer ni att kunna lägga till viktiga förkortningar och akronymer, namn och begrepp så de känns igen av Project Cortex.

Funktionen kan automatiskt skapa faktasidor om de begrepp och data den finner centrala eller som ni angett som centrala och presentera dessa dels som sammanfattande ”pop up”-fönster som visas då en användare pekar på ett identifierat och markerat begrepp eller som en fullfjädrad sida av Wiki-typ som skapats om användaren följer faktalänken för begreppet. Ni kommer att kunna justera innehållet i dessa Wiki-sidor då de skapats.

Funktionen kan också användas för att automatisera skapandet av kolumner för dokumentegenskaper i dokumentbibliotek så användarna slipper det jobbet.


Project Cortex ska lanseras som en test/förhandsvisning under första halvan av 2020. Ni kan gå hit:
https://resources.techcommunity.microsoft.com/project-cortex-microsoft-365/
för att ansöka om att medverka i denna förhandsvisning.

Mina tankar om detta

Efter att ha arbetat med Microsoft sedan mitten av 1990-talet och med SharePoint sedan 2003 så vet jag att Microsoft har en viss tendens att måla grönare bilder av sina tjänster än verkligheten sedan visar. Därför vill jag se vad detta är och vilka förutsättningar som krävs för att det ska fungera enligt Microsofts beskrivningar.

Det är dock en lösning och en inriktning på informationshantering som jag är övertygad kommit för att stanna. I början kanske det blir en aning klumpigt men jag tror att det kommer att ha en snabb utveckling och förhoppningsvis en snabb förfining. Liksom automatöversättning och digitaliserad uppläsning av skriven text som var klumpig och oprecis i början men som nu faktiskt ofta är imponerande bra, kommer det att bli en framtida modell som kommer att vara viktig att kunna och förstå.

Praktiskt kommer ett koncept med extrahering av metadata ur dokumenten att skifta fokus för metadatasättning av dokument. Den möjliga framtiden kommer inte att ha fastställda innehållstyper som kommer att kräva att användaren fyller i vissa metadata i samband med att dokumentet skapas eller sparas, metadatasättningen gös ju av Project Cortex. Detta kan innebära att Microsoft inte kommer att satsa på möjligheten att automatiskt distribuera kolumner och innehållstyper. Det behövs ju inte om Project Cortex tar ut metadatan via Flows och AI. Hur gör vi då om vi vill att det ska vara enkelt för användaren att ange initiala data för ett dokument? Office AddIns i Word, Excel och PowerPoint kommer nog att få en ökad betydelse. Kopplingar till Graph i dessa AddIns kommer att vara viktiga. Vi får återkomma med mer information då vi fått veta mer om Project Cortex och dessutom fått prova det lite mer.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trendspaning Office365

Ett bra sätt att sätta sig in i hur Microsoft tänker och vad som prioriteras i deras utveckling av sina molntjänster i Office365 är att kontinuerligt följa deras roadmap och meddelande om nya tjänster, tillägg eller ändringar.  Du finner dem i Microsoft 365 Admin Center eller på Microsofts hemsida.   För mig som inte är tekniskt kunnig, utan jobbar mer med tjänsternas innehåll och försöker att förstå dess fördelar och koppla dem till våra kunders dagliga verksamhet ser jag just nu en tydlig fokusering hos Microsoft. Framför allt är det utvecklingen av Outlook för web, SharePoints moderna gränssnitt samt Teams. Över hälften av den information som Microsoft just nu publicerar i Admin Center handlar just om dessa tre tjänster.  
Lite bakgrund Jag började tidigt att intressera mig för Teams. Till vissa medarbetares förtret,

Profiler i Edge - Bra att använda för fler än bara utvecklare

I nya Edge kan du använda profiler för att hantera dina inloggningarBrukar du använda din arbetsdator för privata ärenden?Är du både användare och administratör för er Office 365 tenant och har två konton för att hålla isär detta?Arbetar du som konsult och har Office 365-konton hos flera kunder? I fall som dessa har du nytta av att använda profilfunktionen i nya Edge.
Profilfunktionen låter dig registrera olika profiler för olika Office 365- eller Microsoft-konton. Varje profil får en egen "version" av Edge. Du kan spara en specifik Edge-ikon på startfältet för varje profil du registrerat i Edge. Själv har jag för närvarande fyra ikoner för mina fyra olika profiler; en för mitt ordinnarie arbetskonto, en för mitt utvecklarkonto som går till min utvecklarprofil på min utvecklar-tenant och två ytterligare som går till kundspacifika konton som jag arbetar mycket med.
Varje profil har sina egna inställningar, detta innebär:
Egna favoriterEgen startsidaEgna tillägg och apparEgen…

Teams - Tänk på VAR du pratar och möts (del 1 av 4)

Det är lätt att hamna fel med sin chatt i TeamsJag har arbetat i Microsofts Live Messenger och Skype under större delen av mitt arbetsliv. Likheten mellan en Skypechatt och ett telefonsamtal är stora. I de allra flesta fall sparar du inte ett telefonsamtal. Det är nog många som har liknande bakgrund som jag.I Teams är det annorlunda. Dina chattar sparas och behålls för historisk referens. Det är t.o.m. svårt att bli av med dem, om du någon gång skulle vilja det. Du kan även ha chattar på flera olika ställen:Som "vanlig" chatt som sker mellan dig och en eller flera andra personer.
Dessa chattar kopplas inte till något specifikt Team, de kopplas till personen/personerna du talar med, som i Skype.Som en chatt i en kanal under ett Team.
Detta ger möjligheten att hålla samman chattar, beslut och förfrågningar under det Team, projekt, ämnesområde eller vad för konstellation Teamet representerar.Tanken med chattar kopplade till ett specifikt Team är ju väldigt god: chattar som till…