Fortsätt till huvudinnehåll

Microsoft Bookings, så mycket mer än vad du tror!

 

Nu har vi tittat närmare på funktionen Bookings i Microsoft 365. En tjänst som många kanske bara ser i sina menyer, men väljer att scrolla förbi. Vi på Axalon har testkört funktionen och den kan göra mer nytta än vad många tror.

 Vad är Bookings?

Bookings är en funktion som finns med i de Microsoft licenser som innefattar Exchange. Det är en tjänst som är sammankopplad med dina medarbetares Outlook. Du når Bookings via startsidan office.com och den omtalade våfflan. (vilket för övrigt är en suverän sida för alla Microsoft 365 användare) eller via Teams. 

Bara till för frisörer och däckföretag?

Vid en snabb överflygning kan man säga att Bookings är en tjänst att erbjuda andra att boka min, mina kollegors tid för en specifik tjänst eller uppgift.  Ett exempel ser du längre ned i denna text. Där kan du boka in mig för en demo av just Bookings. Det behövs heller inga tekniska kunskaper för att hantera Bookings. Jag är absolut ingen tekniker eller administratör av Microsoft 365, ändå kan jag på egen hand både administrera och skapa tjänster och bokningsbara tider. Det finns gott om bra guider och tjänsten är lätt att förstå från början.

Så, när har jag nytta av denna tjänst?

Bra exempel där Bookings passar bra in är följande:

 • Boka in samtal med sin chef eller annan kollega
 • Boka internutbildningar (du kan sätta maxgräns på antal deltagare)
 • Erbjuda andra att boka in möten med mig. (sparar mycket tid och många mail)
 • Boka andra tjänster. Kanske ni har erbjudanden om massage eller friskvård för personalen vissa tider och veckor?
 • Boka interna och externa seminarier
 • Låta en extern part boka lediga tider (som jag styr över) utan att behöva tillgång till min kalender i övrigt.
 • Ja faktiskt allt som är kopplat till en person (personal) och dess tid går att sätta upp via BookingsTjänsten eller mötet kan kopplas till en eller flera personer. Ni styr vilka datum och tider som skall kunna vara bokningsbara. Systemet sköter kalenderbokningar, påminnelser och erbjuder även online-möte via Teams.  Alla förändringar fram tills att händelsen inträffar meddelas per automatik den som har bokat och den i personalen som är bokad via tjänsten.

Det finns fler inställningar som gör att både du och den som bokar får en bra upplevelse, men det kommer du se tydligt när du väl har öppnat tjänsten och ser vilka möjligheter som finns.

Om du själv inte orkar eller har tid att sätta dig in i tjänsten, så hjälper jag dig gärna. Boka en kostnadsfri demo här på någon av de tider som jag erbjuder:

Boka demo med Jonas!

Tack! för att du tog dig tid att läsa mitt inlägg

Jonas Hyttring, Affärsansvarig på Axalon Tech AB

 

Kommentarer

 1. Jättebra att ni beskriver Bookings. På H&M använder vi den för många olika bokningsbehov, t ex för att prova kläder på modeller, för kunder att boka tid för skräddarsydda jeans och mycket annat. Inte bara för frisörer alltså !

  SvaraRadera
 2. Tack! Kul att få fler exempel från verkligheten Göran. Jag skall kika in på H&M och kolla. Ha en fortsatt bra dag!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Teams - Grupprum / Breakout rooms

Grupprum i Teams Nu har Grupprummen äntligen kommit till Teams. Fördelen med det är att ni enkelt kan dela in er i mindre grupper under ett möte och tillfälligt arbeta i egna grupprum för varje grupp. När grupparbetet är klart kan ni sedan enkelt återgå till huvudmötet. Allt arbete ni dokumenterat i grupprummet är sedan kvar och åtkomligt under resten av mötet och därefter. Det finns dock ett par förutsättningar för att detta ska fungera: Du måste ha aktiverat Teams nya mötesutseendet  ( hur du gör det kan du se här ). För att kunna skapa grupprum och agera mötesorganisatör måste du jobba i Teams-klienten, inte i webb-klienten. Du kan dock delta i möten med grupprum via webbklienten. Om du ska hålla ett möte med flera deltagare där du vill kunna dela upp deltagarna i flera grupper som diskuterar internt, utan att alla i mötet ska behöva vara med under diskussionen (ett grupparbete), så kan du nu skapa grupprum under mötet. Möjligheten till detta visas under mötet. Det går att förb

Glöm inte slå på de nya Teamsfunktionerna

Semestern är över och vi är tillbaka på jobbet med Teamsmöten och andra trevliga aktiviteter. Det har hänt en hel del i Teams (och fortsätter att hända saker) i samband med semestern. Den största nyheten är att dina möten och samtal kan öppnas i ett eget, separat fönster, skilt från Teams-programmets huvudfönster. Det tillåter dig att lättare växla mellan mötet eller samtalet och dina resurser i Teams. Dessutom får du: Mötes- och samtalskontrollerna i övre kanten av mötes eller samtalsfönstret istället för i nedre delen av det. De kommer att finnas tillgängliga hela tiden (utan att du ska behöva vifta med muspekaren för att få igång dem) och de är inte i vägen för den delade skärmen eller videon som visas. "Large gallery view" låter dig se upp till 49 videovisingar av deltagare samtidigt. Detta visningsläge är tillgängligt om mötet har 10 eller fler deltagare som har igång sin videokamera. För att slå på "Large gallery" går du till "Fler alternativ"

Teams: Förändringar som gör bra funktioner bättre

Förändringar jag gillar i Teams Det är lätt att fortsätta i samma hjulspår i ett verktyg man ofta använder. Vanor etablerats och bra funktioner riskerar att inte användas då de i början upplevdes som krångliga. Små men viktiga förändringar kan dock göra att man börjar använda funktioner man tidigare undvikit. Det gäller bara att hitta den nya funktionaliteten. Det är inte alltid så lätt. Jag upplever att Microsoft uppdaterar Microsoft 365 med sådana små guldkorn hela tiden. Här tänkte jag lista några av de guldkorn jag hittat i Teams. Listan kommer inte vara fullständig då många av dessa små förändringar inte alltid får stora rubriker och allt för lätt missas. Ni har säkert hittat egna favoriter som jag inte hittat. Dela gärna med er av era fynd i kommentarerna. Möten kopplade till en  kanal   I Teams går det att koppla ett möte med mötesanteckningar, whitebordsanteckningar, utskrifter av konversationen under mötet (om det hålls på engelska), mm. till en kanal. Fördelen med detta kan v