Fortsätt till huvudinnehåll

Microsoft Bookings, så mycket mer än vad du tror!

 

Nu har vi tittat närmare på funktionen Bookings i Microsoft 365. En tjänst som många kanske bara ser i sina menyer, men väljer att scrolla förbi. Vi på Axalon har testkört funktionen och den kan göra mer nytta än vad många tror.

 



Vad är Bookings?

Bookings är en funktion som finns med i de Microsoft licenser som innefattar Exchange. Det är en tjänst som är sammankopplad med dina medarbetares Outlook. Du når Bookings via startsidan office.com och den omtalade våfflan. (vilket för övrigt är en suverän sida för alla Microsoft 365 användare) eller via Teams. 

Bara till för frisörer och däckföretag?

Vid en snabb överflygning kan man säga att Bookings är en tjänst att erbjuda andra att boka min, mina kollegors tid för en specifik tjänst eller uppgift.  Ett exempel ser du längre ned i denna text. Där kan du boka in mig för en demo av just Bookings. Det behövs heller inga tekniska kunskaper för att hantera Bookings. Jag är absolut ingen tekniker eller administratör av Microsoft 365, ändå kan jag på egen hand både administrera och skapa tjänster och bokningsbara tider. Det finns gott om bra guider och tjänsten är lätt att förstå från början.

Så, när har jag nytta av denna tjänst?

Bra exempel där Bookings passar bra in är följande:

  • Boka in samtal med sin chef eller annan kollega
  • Boka internutbildningar (du kan sätta maxgräns på antal deltagare)
  • Erbjuda andra att boka in möten med mig. (sparar mycket tid och många mail)
  • Boka andra tjänster. Kanske ni har erbjudanden om massage eller friskvård för personalen vissa tider och veckor?
  • Boka interna och externa seminarier
  • Låta en extern part boka lediga tider (som jag styr över) utan att behöva tillgång till min kalender i övrigt.
  • Ja faktiskt allt som är kopplat till en person (personal) och dess tid går att sätta upp via Bookings



Tjänsten eller mötet kan kopplas till en eller flera personer. Ni styr vilka datum och tider som skall kunna vara bokningsbara. Systemet sköter kalenderbokningar, påminnelser och erbjuder även online-möte via Teams.  Alla förändringar fram tills att händelsen inträffar meddelas per automatik den som har bokat och den i personalen som är bokad via tjänsten.

Det finns fler inställningar som gör att både du och den som bokar får en bra upplevelse, men det kommer du se tydligt när du väl har öppnat tjänsten och ser vilka möjligheter som finns.

Om du själv inte orkar eller har tid att sätta dig in i tjänsten, så hjälper jag dig gärna. Boka en kostnadsfri demo här på någon av de tider som jag erbjuder:

Boka demo med Jonas!

Tack! för att du tog dig tid att läsa mitt inlägg

Jonas Hyttring, Affärsansvarig på Axalon Tech AB

 

Kommentarer

  1. Jättebra att ni beskriver Bookings. På H&M använder vi den för många olika bokningsbehov, t ex för att prova kläder på modeller, för kunder att boka tid för skräddarsydda jeans och mycket annat. Inte bara för frisörer alltså !

    SvaraRadera
  2. Tack! Kul att få fler exempel från verkligheten Göran. Jag skall kika in på H&M och kolla. Ha en fortsatt bra dag!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Teams - Grupprum / Breakout rooms

Grupprum i Teams Nu har Grupprummen äntligen kommit till Teams. Fördelen med det är att ni enkelt kan dela in er i mindre grupper under ett möte och tillfälligt arbeta i egna grupprum för varje grupp. När grupparbetet är klart kan ni sedan enkelt återgå till huvudmötet. Allt arbete ni dokumenterat i grupprummet är sedan kvar och åtkomligt under resten av mötet och därefter. Det finns dock ett par förutsättningar för att detta ska fungera: Du måste ha aktiverat Teams nya mötesutseendet  ( hur du gör det kan du se här ). För att kunna skapa grupprum och agera mötesorganisatör måste du jobba i Teams-klienten, inte i webb-klienten. Du kan dock delta i möten med grupprum via webbklienten. Om du ska hålla ett möte med flera deltagare där du vill kunna dela upp deltagarna i flera grupper som diskuterar internt, utan att alla i mötet ska behöva vara med under diskussionen (ett grupparbete), så kan du nu skapa grupprum under mötet. Möjligheten till detta visas under mötet. Det går att förb

SharePoint Online - Globala rättigheter i en SharePoint Hub

Central hantering av rättigheter för webbplatser kopplade till en Hubsite i SharePoint En hubsite är en central webbplats i SharePoint som andra webbplatser kan kopplas till. Kopplade webbplatser ärver hubsitens: Navigation Färg och form Sök Hubsiten kan visa samlat innehåll från associerade webbplatser: Nyheter Innehåll som speciellt markerats för detta Händelser Tanken med detta är att få en struktur där flera aspekter i en viss grupp av webbplatser kan få en gemensam styrning och tillgång till gemensamma resurser. En nyhet som är på väg in är att ägarna till en hub ska kunna styra rättigheter som gäller för de webbplatser som är kopplade till hubben. Det handlar om en synkronisering av rättighter. Hubägaren kan sätta rättigheter för enskilda användare, AD-grupper eller Microsoft 365 grupper uppe i hubben. Rättigheterna satta för ett sådant objekt (användare eller grupp) kan sedan synkroniser

Word - Vet du om att du kan tala in texten på svenska

Att diktera dokument 🎤 Om du använder Word så finns det en "Diktera"-funktionalitet på "Start"-fliken. Denna funktionalitet har funnits där ganska länge. Nu finns svenska som ett valbart språk, i och för sig som en förhandsgranskning, men jag tycker det fungerade förvånansvärt bra då jag testade funktionen. Jag blev positivt överraskad. Den är lätt att använda och fungerar riktigt bra för mig. Varför ska man använda diktering? Det går ofta snabbare än att skriva för hand. Du kan göra det i situationer då det inte är så lätt att använda tangentbord. Funktionen fins i Word för mobilen också. En text mår ofta bra av att få arbetas fram i flera steg. Du kan läsa in din första version för att snabbt och enkelt få in största delen av texten. Därefter kan du redigera texten på vanligt sätt så den får mer flyt och blir tydligare. Det är lätt att växla mellan att läsa in text, redigera och flytta om med hjälp av tangentbordet, läsa lite till osv. Är du osäker på stavning s