Fortsätt till huvudinnehåll

Låt webbläsaren göra dig till en effektivare Office 365 användare

Webbläsaren har betydelse!

Det spelar viss roll vilken webbläsare du har. Största skillnaderna jag stött på är mellan Internet Exploerer och Microsoft Edge. De övriga har några få skillnader men är i grunden relativt likadana.

Den nya Edge (som kom ut 15 Januari) är baserad på Chromium-motorn och är därför nästan identisk med Chrome. Jag har själv använd utvecklarversionen av den sedan mer än 4 månader tillbaks och är väldigt nöjd med den.

Oavsett vilken webbläsare du använder så bör du bekanta dig med den ordentligt då den kommer att vara en av huvudverktygen du har då du arbetar med Office 365.

I office 365 är allting webb, det vill säga att du kan ha länkar till allting. Den webbläsarfunktion jag använder mest är därför favoriter (genvägarna du kan sätta upp för att snabbt hitta tillbaks till de webbadresser du ofta använder). För att snabbt komma åt och enkelt få en god översikt över mina favoriter använder jag verktygsfältet Favoriter (Favourites bar).
Denna funktion är lätt att använda i de flesta webbläsare och gör att jag snabbt hittar det jag arbetar mest med.

Om du inte redan har på den och använder den så rekommenderar jag den skarpt.

Du slår på den på lite olika sätt i olika webbläsare. Problemet med den är att om du använder olika webbläsare för olika ändamål så kommer dina genvägar inte att synkroniseras mellan webbläsarna av sig sjäv. Du kan dock använda olika appar för detta.

Att slå på denna funktionalitet:
 1. I Microsoft Edge går du till inställningar - Favoriter - Visa verktygsfältet favoriter och slår på den
 2. I Microsoft Explorer och Firefox högerklickar du någonstans där det inte finns någon text eller knapp på ett annat verktygsfält (som adressfältet) och väljer "Verktygsfältet favoriter" (IE) eller "Bookmarks toolbar" (Firefox):
 3. I Chrome gör du i princip på samma sätt som i Edge: Gå till Inställningar - Bokmärken och slå på att verktygsfältet ska visas.
När du sedan har verktygsfältet framma kommer alla webbläsare att låta dig läga till dina genvägar till verktygsfältet på samma och lite olika sätt.
 • Samma sätt: Du kan alltd spara en facorit genom standardhanteringen som oftast representeras av den lilla stjärnikonen i adessfältet.

  Då du klickat på den får du upp en dialogruta för att spara genvägen. Du får där välja i vilken mapp du vill spara favoriten. Fältet genvägar kommer att visas som ett av valen.
 • I vissa webbläsare kan du dra och släppa favoriten på verktygsfältet.

  Du tar tag i ikonen framför adressen och drar den till verktygsfältet. Du får oftast se en markering som visar var genvägen kommer att hamna när du släpper den.
Det du också kan göra är att högerklicka på en befintlig genväg på verktygsfältet för att
 1. byta namn på eller
 2. ta bort genvägen. 

Själv gillar jag att använda mappar i fältet favoriter:
Det fungerar som rullgardinsmenyer och gör det lätt att organisera favoriterna.

Då allt i Office 365 kan nås med länkar är just verktygsfältet favoriter en av de starkaste verktygen jag har för att snabbt hitta till mina vanligaste arbetsplatser och för att hitta tillbaks till de jag behöver nå vid speciella tillfällen.

Det är också enkelt att bara tillfälligt lägga till en länk för att hitta tillbaks till ett intressant ställe jag just hittat men inte har tid att kolla djupare på just nu.

---   ---   ---

Ola Lövgren, lösningsutvecklare, Axalon

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trendspaning Office365

Ett bra sätt att sätta sig in i hur Microsoft tänker och vad som prioriteras i deras utveckling av sina molntjänster i Office365 är att kontinuerligt följa deras roadmap och meddelande om nya tjänster, tillägg eller ändringar.  Du finner dem i Microsoft 365 Admin Center eller på Microsofts hemsida.   För mig som inte är tekniskt kunnig, utan jobbar mer med tjänsternas innehåll och försöker att förstå dess fördelar och koppla dem till våra kunders dagliga verksamhet ser jag just nu en tydlig fokusering hos Microsoft. Framför allt är det utvecklingen av Outlook för web, SharePoints moderna gränssnitt samt Teams. Över hälften av den information som Microsoft just nu publicerar i Admin Center handlar just om dessa tre tjänster.  
Lite bakgrund Jag började tidigt att intressera mig för Teams. Till vissa medarbetares förtret,

Profiler i Edge - Bra att använda för fler än bara utvecklare

I nya Edge kan du använda profiler för att hantera dina inloggningarBrukar du använda din arbetsdator för privata ärenden?Är du både användare och administratör för er Office 365 tenant och har två konton för att hålla isär detta?Arbetar du som konsult och har Office 365-konton hos flera kunder? I fall som dessa har du nytta av att använda profilfunktionen i nya Edge.
Profilfunktionen låter dig registrera olika profiler för olika Office 365- eller Microsoft-konton. Varje profil får en egen "version" av Edge. Du kan spara en specifik Edge-ikon på startfältet för varje profil du registrerat i Edge. Själv har jag för närvarande fyra ikoner för mina fyra olika profiler; en för mitt ordinnarie arbetskonto, en för mitt utvecklarkonto som går till min utvecklarprofil på min utvecklar-tenant och två ytterligare som går till kundspacifika konton som jag arbetar mycket med.
Varje profil har sina egna inställningar, detta innebär:
Egna favoriterEgen startsidaEgna tillägg och apparEgen…

Teams - Tänk på VAR du pratar och möts (del 1 av 4)

Det är lätt att hamna fel med sin chatt i TeamsJag har arbetat i Microsofts Live Messenger och Skype under större delen av mitt arbetsliv. Likheten mellan en Skypechatt och ett telefonsamtal är stora. I de allra flesta fall sparar du inte ett telefonsamtal. Det är nog många som har liknande bakgrund som jag.I Teams är det annorlunda. Dina chattar sparas och behålls för historisk referens. Det är t.o.m. svårt att bli av med dem, om du någon gång skulle vilja det. Du kan även ha chattar på flera olika ställen:Som "vanlig" chatt som sker mellan dig och en eller flera andra personer.
Dessa chattar kopplas inte till något specifikt Team, de kopplas till personen/personerna du talar med, som i Skype.Som en chatt i en kanal under ett Team.
Detta ger möjligheten att hålla samman chattar, beslut och förfrågningar under det Team, projekt, ämnesområde eller vad för konstellation Teamet representerar.Tanken med chattar kopplade till ett specifikt Team är ju väldigt god: chattar som till…