Fortsätt till huvudinnehåll

Profiler i Edge - Bra att använda för fler än bara utvecklare

I nya Edge kan du använda profiler för att hantera dina inloggningar

 • Brukar du använda din arbetsdator för privata ärenden?
 • Är du både användare och administratör för er Office 365 tenant och har två konton för att hålla isär detta?
 • Arbetar du som konsult och har Office 365-konton hos flera kunder?
I fall som dessa har du nytta av att använda profilfunktionen i nya Edge.
Profilfunktionen låter dig registrera olika profiler för olika Office 365- eller Microsoft-konton. Varje profil får en egen "version" av Edge. Du kan spara en specifik Edge-ikon på startfältet för varje profil du registrerat i Edge. Själv har jag för närvarande fyra ikoner för mina fyra olika profiler; en för mitt ordinnarie arbetskonto, en för mitt utvecklarkonto som går till min utvecklarprofil på min utvecklar-tenant och två ytterligare som går till kundspacifika konton som jag arbetar mycket med.
Varje profil har sina egna inställningar, detta innebär:
 • Egna favoriter
 • Egen startsida
 • Egna tillägg och appar
 • Egen historik
Att edge för en given profil behåller sin historik gällande inloggningar utan att störas av de andra profilerna ser jag som en av de stora fördelarna då jag snabbt kommer in i en miljö kopplad till den inlagda profilen med direkt tillgång till de miljöer jag ska komma åt med kontot profilen är kopplad till. Jag slipper ideliga in- och utloggningar, istället startar jag bara ett nytt Edgefönster kopplat till den inlagda profilen och jag är redan igång med det relaterade kontot.

Att skapa en ny profil

Det går att göra på ett par olika sätt men det enklaste tycker jag är att klicka på profilikonen högst upp till höger i Edges fönster och sedan i den snabbmeny som visas klicka på "Lägg till profil"
Då får då upp två dialogrutor du kan passera i snabb takt:
1.
2.
Efter dessa får du upp en tredje dialogruta som ger dig möjligheten att:
 • Byta till en redan registrerad profil eller
 • Lägga till en ny profil kopplad till ett Office 365-konto eller ett Microsoft-konto.
När du byter eller lägger till en profil kommer den att öppnas i ett nytt Edge-fönster. Detta Edge-fönster får en ny ikon på startfältet som du med fördel kan fästa på startfältet. Ikonerna är väldigt snarlika men kan till viss del göras individuella med hjälp av profilbilden (även om det är väldigt små skillnader mellan Start-ikonerna).

Redan registrerade profiler hanteras med fördel via Edges inställningar

Se till att den profil du vill göra ändringarna i är den aktiva profilen.

Klicka sedan på ellipsen till höger om profilbilden och namnet.

Välj redigera i den meny som visas.

Du får nu upp en av två olika dialogrutor.
 1. Om du är inloggad med ett Office 365-konto:

  Här kan du byta visningsnamn på kontot men profilbilden sköts av dina kontoinställningar i Office 365.
 2. Om du är inloggad med ett Microsoft-konto får du byta både namn och profilbild. Du har dock inte samma möjligheter att styra din egen profilbild utan får välja mellan ett antal standardval som du ser i dialogrutan.

  Bilden gör inte så stor skillnad på startfältet men det är bättre än ingenting.
Som jag säger gillar jag detta med profiler. Kom dock ihåg att alla inställningar blir individuella för profilen, inställningarna för Edge får göras på nytt (som för en nyinstallerad Edge), så vissa saker kan vara irriterande, men detta är ju också en fördel i många fall.

---   ---   ---

Ola Lövgren, lösningsutvecklare, Axalon

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trendspaning Office365

Ett bra sätt att sätta sig in i hur Microsoft tänker och vad som prioriteras i deras utveckling av sina molntjänster i Office365 är att kontinuerligt följa deras roadmap och meddelande om nya tjänster, tillägg eller ändringar.  Du finner dem i Microsoft 365 Admin Center eller på Microsofts hemsida.   För mig som inte är tekniskt kunnig, utan jobbar mer med tjänsternas innehåll och försöker att förstå dess fördelar och koppla dem till våra kunders dagliga verksamhet ser jag just nu en tydlig fokusering hos Microsoft. Framför allt är det utvecklingen av Outlook för web, SharePoints moderna gränssnitt samt Teams. Över hälften av den information som Microsoft just nu publicerar i Admin Center handlar just om dessa tre tjänster.  
Lite bakgrund Jag började tidigt att intressera mig för Teams. Till vissa medarbetares förtret,

Teams - Tänk på VAR du pratar och möts (del 1 av 4)

Det är lätt att hamna fel med sin chatt i TeamsJag har arbetat i Microsofts Live Messenger och Skype under större delen av mitt arbetsliv. Likheten mellan en Skypechatt och ett telefonsamtal är stora. I de allra flesta fall sparar du inte ett telefonsamtal. Det är nog många som har liknande bakgrund som jag.I Teams är det annorlunda. Dina chattar sparas och behålls för historisk referens. Det är t.o.m. svårt att bli av med dem, om du någon gång skulle vilja det. Du kan även ha chattar på flera olika ställen:Som "vanlig" chatt som sker mellan dig och en eller flera andra personer.
Dessa chattar kopplas inte till något specifikt Team, de kopplas till personen/personerna du talar med, som i Skype.Som en chatt i en kanal under ett Team.
Detta ger möjligheten att hålla samman chattar, beslut och förfrågningar under det Team, projekt, ämnesområde eller vad för konstellation Teamet representerar.Tanken med chattar kopplade till ett specifikt Team är ju väldigt god: chattar som till…