Fortsätt till huvudinnehåll

Var noga med namnet på en ny kanal i Teams

Ditt första kanalnamn är viktigt

Varje team i Teams får en General/Allmän-kanal. Du har sedan möjlighet att skapa fler kanaler i teamet. Kanalerna är till för att du ska kunna dela upp ditt arbete inom Teamet på ett bra sätt.

Varje kanal har en flik för filer och dokument som är relaterade till den kanalen.

Varje team har (minst*) en SharePoint-site bakom sig. Det är i denna SharePoint-site som filerna och dokumenten lagras. De lagras i dokumentbilioteket "Delade dokument"/"Documents". Varje kanal får en egen mapp i detta bibliotek.

Så länge ditt team bara arbetar via Teams är detta bara en intressant kunskap, du behöver egentligen inte bry dig om det. Men, har du personer som arbetar i SharePoint med dessa dokument så kan det vara av stor vikt.

När du skapar en ny kanal i Teams skapas det en ny mapp i "Delade dokument"-biblioteket i SharePoint. Mappen får samma namn som kanalen. Bindningen mellan kanalen och dess mapp baseras på kanalens (och därmed mappens) URSPRUNGLIGA namn.

Du kan byta namn på kanalen i Teams men då ändras inte mappnamnet i SharePoint. Vän av ordning tänker att "då byter jag väl bara namn på SharePoint-mappen så allt överensstämmer" men detta gör att länken mellan kanalen och mappen bryts. Om du byter namn på mappen kommer Teams inte att hitta kanalens filer längre.

Lägger du till en fil i kanalen i Teams så skapas en ny mapp i SharePoint med det gamla, ursprungliga kanal-namnet. Det är alltså ursprungsnamnet som fungerar som länk mellan kanalen och mappen. Du kan flytta den nya filen du lade in till den ursprungliga kanalmappen du själv bytte namn på, ta bort mappen med Teams la till (som fick det ursprungliga kanalnamnet) för att sedan döpa om den ursprungliga kanalmappen till det gamla ursprungsnamnet och den fungerar mellan kanalen och den mappen igen. Det är som sagt kanalens ursprungliga namn som fungerar som länk mellan kanalen och mappen.

Hur gör jag då för att få ett nytt kanalnamn som stämer med SharePoint-mappen?

Du får helt enkelt göra en ny kanal med det namn du vill ha, flytta filerna till den mapp som hör till den nya kanalen (med rätt nam) och ta bort den kanal som har felnamn.

Att få en synkronisering av namnet mellan kanalen och SharePoint-mappen är högt upp på användarnas önskelista gentemot Microsft men jag vet ine när det kommer att hörsammas.

---   ---   ---

* Nu för tiden kan du lägga till privata kanaler som bara tillåter åtkomst för vissa av Teamets medlemmar. Dessa kanaler får en helt egen SharePoint-site bakom sig. De kommer inte att synas i Teamets huvudsakliga SharePoint-site utan i en egen SharePoint site. Här läggs det upp en enda kanal-mapp i dokumentbiblioteket, även här med kanalens ursprungsnamn. SharePoint-siten får en url som kombinerar Teamets namn och kanalens ursprungsnamn. SharePint url:en byts inte heller ut om du byter namn på kanalen.

---   ---   ---

Slutsatsen vi kan dra av detta är att det lönar sig att lägga tid på att få rätt namn på kanalen redan från början om du har personer som även kommer att arbeta med dokument via SharePoint.

---   ---   ---

Ola Lövgren, lösningsutvecklare, Axalon

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trendspaning Office365

Ett bra sätt att sätta sig in i hur Microsoft tänker och vad som prioriteras i deras utveckling av sina molntjänster i Office365 är att kontinuerligt följa deras roadmap och meddelande om nya tjänster, tillägg eller ändringar.  Du finner dem i Microsoft 365 Admin Center eller på Microsofts hemsida.   För mig som inte är tekniskt kunnig, utan jobbar mer med tjänsternas innehåll och försöker att förstå dess fördelar och koppla dem till våra kunders dagliga verksamhet ser jag just nu en tydlig fokusering hos Microsoft. Framför allt är det utvecklingen av Outlook för web, SharePoints moderna gränssnitt samt Teams. Över hälften av den information som Microsoft just nu publicerar i Admin Center handlar just om dessa tre tjänster.  
Lite bakgrund Jag började tidigt att intressera mig för Teams. Till vissa medarbetares förtret,

Profiler i Edge - Bra att använda för fler än bara utvecklare

I nya Edge kan du använda profiler för att hantera dina inloggningarBrukar du använda din arbetsdator för privata ärenden?Är du både användare och administratör för er Office 365 tenant och har två konton för att hålla isär detta?Arbetar du som konsult och har Office 365-konton hos flera kunder? I fall som dessa har du nytta av att använda profilfunktionen i nya Edge.
Profilfunktionen låter dig registrera olika profiler för olika Office 365- eller Microsoft-konton. Varje profil får en egen "version" av Edge. Du kan spara en specifik Edge-ikon på startfältet för varje profil du registrerat i Edge. Själv har jag för närvarande fyra ikoner för mina fyra olika profiler; en för mitt ordinnarie arbetskonto, en för mitt utvecklarkonto som går till min utvecklarprofil på min utvecklar-tenant och två ytterligare som går till kundspacifika konton som jag arbetar mycket med.
Varje profil har sina egna inställningar, detta innebär:
Egna favoriterEgen startsidaEgna tillägg och apparEgen…

Teams - Tänk på VAR du pratar och möts (del 1 av 4)

Det är lätt att hamna fel med sin chatt i TeamsJag har arbetat i Microsofts Live Messenger och Skype under större delen av mitt arbetsliv. Likheten mellan en Skypechatt och ett telefonsamtal är stora. I de allra flesta fall sparar du inte ett telefonsamtal. Det är nog många som har liknande bakgrund som jag.I Teams är det annorlunda. Dina chattar sparas och behålls för historisk referens. Det är t.o.m. svårt att bli av med dem, om du någon gång skulle vilja det. Du kan även ha chattar på flera olika ställen:Som "vanlig" chatt som sker mellan dig och en eller flera andra personer.
Dessa chattar kopplas inte till något specifikt Team, de kopplas till personen/personerna du talar med, som i Skype.Som en chatt i en kanal under ett Team.
Detta ger möjligheten att hålla samman chattar, beslut och förfrågningar under det Team, projekt, ämnesområde eller vad för konstellation Teamet representerar.Tanken med chattar kopplade till ett specifikt Team är ju väldigt god: chattar som till…