Fortsätt till huvudinnehåll

Teams - personlig bakgrund för Video-möten

Du kan lägga in en egen videobakgrund i Teams

Om du har video igång under ett Teamsmöte kan du ange att du vill ha en bakgrundseffekt. Du kan lägga till en suddig bakgrund, en bild eller ta bort en effekt du eventuellt lagt till.

Du kan lägga in en bakgrundseffekt på ett par olika sätt.:

  1. Innan du startar eller går in i ett möte får du upp förberedelse-dialogen inför möten:
    I denna kan du se att videon är på (a) vilket är ett krav för att du ska kunna slå på en bakgrundseffekt (b).
  2. Då du är inne i ett möte kan du använda verktygsfältet för möten:
    Klicka på ellipsen, trepunktaren för fler val (1) så får du upp en meny där du kan välja: "Visa bakgrunsseffekter" (2).
I bägge dessa fall får du upp panelen för bekgrundseffekter i Teams
Detta verktygsfält låter dig välja suddig bakgrund eller någon av bakgrundsbilderna.

Du kan lägga till egna bakgrundsbilder. Det finns än så länge (2020-05-18) inget gränssnitt för detta. Gränssnittet för att administrera detta ska komma i slutet av Maj.

Att lägga in en egen bakgrundsbild

det är så enkelt att du kan dra in den eller de bilder du vill ha till en specifik sökväg för att få det att fungera. Sökvägen är: "%APPDATA%\Microsoft\Teams\Backgrounds\Upload".
Om du lägger in denna sökväg i Windows sökruta eller "command prompt" och trycker [ENTER] så öppnas mappen i utforskaren.

Några egenheter jag upplevt

Jag skapade en testbakgrund med Axalons logotyp i bakgrunden. Då jag la in bilden och beundrade resultatet i förhandsgranskningsläge var logotypen spegelvänd.

"Knepigt" tänkte jag, men man är ju fixare så jag vände på logotypen så den blev rättvänd för mig.

Vid första mötet där jag använde denna bakgrund informerade min mötesdeltagare om att min logotyp var spegelvänd för henne.

Det är en egenhet som just nu gäller: I din förhandsgranskning blir texten eventuellt spegelvänd, men låt det vara så, mötesdeltagarna kommer att se den rättvänd.

Jag hade en bild på logotypen som var någorlunda stor i en vit rektangel i PowerPoint, grupperade de två objekten, högerklickade på gruppen och valde att spara den som bild. Logotypen blir dock suddig eller grynig. Det verkade som om storleken på bilden var fel.

Storleken på Microsofts egna bakgrundsbilder är: 1 920 x 1 080 pixels.

Det finns varningar om att för många och/eller för stora bilder kan göra det segt för Teams att öppna bildväljaren men för små bilder ser inte bra ut då de visas som bakgrunder.

Det finns massor att läsa om detta på internet. Folk har lösningar med rörliga bakgrunder, pedagogiska bilder och allt möjligt roligt och finurligt.

Jag gillar denna länk som start:
https://office365itpros.com/2020/04/06/teams-meeting-background-image/

För administratörer

Tenant administratörer kommer att kunna styra detta för användarna i Tenanten. Via policys kan administratören ange vad varje användare ska få göra. Policyn är på användarnivå.
Använd PowerShell för att styra detta:

Import-Module SkypeOnlineConnector
$Cred = Get-Credential
$CSSession = New-CsOnlineSession -Credential $Cred
Import-PSSession -Session $CSSession -AllowClobber
Grant-CsTeamsMeetingPolicy -Identity "email address" -PolicyName "BlurOnly" 


Det finns följande VideoFiltersMode options:
'Bl urAndDefaultBackgrounds' | 'BlurOnly' | 'AllFilters' | 'NoFilters';

---   ---   ---

Ola Lövgren, lösningsutvecklare, Axalon

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Teams - Grupprum / Breakout rooms

Grupprum i Teams Nu har Grupprummen äntligen kommit till Teams. Fördelen med det är att ni enkelt kan dela in er i mindre grupper under ett möte och tillfälligt arbeta i egna grupprum för varje grupp. När grupparbetet är klart kan ni sedan enkelt återgå till huvudmötet. Allt arbete ni dokumenterat i grupprummet är sedan kvar och åtkomligt under resten av mötet och därefter. Det finns dock ett par förutsättningar för att detta ska fungera: Du måste ha aktiverat Teams nya mötesutseendet  ( hur du gör det kan du se här ). För att kunna skapa grupprum och agera mötesorganisatör måste du jobba i Teams-klienten, inte i webb-klienten. Du kan dock delta i möten med grupprum via webbklienten. Om du ska hålla ett möte med flera deltagare där du vill kunna dela upp deltagarna i flera grupper som diskuterar internt, utan att alla i mötet ska behöva vara med under diskussionen (ett grupparbete), så kan du nu skapa grupprum under mötet. Möjligheten till detta visas under mötet. Det går att förb

SharePoint Online - Globala rättigheter i en SharePoint Hub

Central hantering av rättigheter för webbplatser kopplade till en Hubsite i SharePoint En hubsite är en central webbplats i SharePoint som andra webbplatser kan kopplas till. Kopplade webbplatser ärver hubsitens: Navigation Färg och form Sök Hubsiten kan visa samlat innehåll från associerade webbplatser: Nyheter Innehåll som speciellt markerats för detta Händelser Tanken med detta är att få en struktur där flera aspekter i en viss grupp av webbplatser kan få en gemensam styrning och tillgång till gemensamma resurser. En nyhet som är på väg in är att ägarna till en hub ska kunna styra rättigheter som gäller för de webbplatser som är kopplade till hubben. Det handlar om en synkronisering av rättighter. Hubägaren kan sätta rättigheter för enskilda användare, AD-grupper eller Microsoft 365 grupper uppe i hubben. Rättigheterna satta för ett sådant objekt (användare eller grupp) kan sedan synkroniser

Word - Vet du om att du kan tala in texten på svenska

Att diktera dokument 🎤 Om du använder Word så finns det en "Diktera"-funktionalitet på "Start"-fliken. Denna funktionalitet har funnits där ganska länge. Nu finns svenska som ett valbart språk, i och för sig som en förhandsgranskning, men jag tycker det fungerade förvånansvärt bra då jag testade funktionen. Jag blev positivt överraskad. Den är lätt att använda och fungerar riktigt bra för mig. Varför ska man använda diktering? Det går ofta snabbare än att skriva för hand. Du kan göra det i situationer då det inte är så lätt att använda tangentbord. Funktionen fins i Word för mobilen också. En text mår ofta bra av att få arbetas fram i flera steg. Du kan läsa in din första version för att snabbt och enkelt få in största delen av texten. Därefter kan du redigera texten på vanligt sätt så den får mer flyt och blir tydligare. Det är lätt att växla mellan att läsa in text, redigera och flytta om med hjälp av tangentbordet, läsa lite till osv. Är du osäker på stavning s