Fortsätt till huvudinnehåll

Glöm inte slå på de nya Teamsfunktionerna


Semestern är över och vi är tillbaka på jobbet med Teamsmöten och andra trevliga aktiviteter.

Det har hänt en hel del i Teams (och fortsätter att hända saker) i samband med semestern.

Den största nyheten är att dina möten och samtal kan öppnas i ett eget, separat fönster, skilt från Teams-programmets huvudfönster. Det tillåter dig att lättare växla mellan mötet eller samtalet och dina resurser i Teams. Dessutom får du:

 • Mötes- och samtalskontrollerna i övre kanten av mötes eller samtalsfönstret istället för i nedre delen av det. De kommer att finnas tillgängliga hela tiden (utan att du ska behöva vifta med muspekaren för att få igång dem) och de är inte i vägen för den delade skärmen eller videon som visas.
 • "Large gallery view" låter dig se upp till 49 videovisingar av deltagare samtidigt. Detta visningsläge är tillgängligt om mötet har 10 eller fler deltagare som har igång sin videokamera. För att slå på "Large gallery" går du till "Fler alternativ" (…) i möteskontrollerna > "Large gallery"
 • En ny visningsform för deltagare i möten "Together mode" låter dig känna som om du är i samma rum som de andra mötesdeltagarna. Du hittar den i samma meny som "Large gallery", just under "Large gallery"-alternativet. Se mer om detta här:https://news.microsoft.com/innovation-stories/microsoft-teams-together-mode/
 • Mötesanteckningar skrivs nu direkt i mötets anteckningsflik. För att komma åt anteckningarna i mötesfönstret välj "Fler alternativ" (…) > Visa mötesanteckningar så kommer den vanliga sidopanelen för mötesanteckningar upp. På sidopanelen hittar du en knapp "Göra anteckningar" som tar dig till mötesanteckningsfliken.
 • Mötesfönstrets fokusläge är tillgängligt då någon delar sin skärm eller visar innehåll i mötet. Om du vill koncentrera dig på det som visas utan att se deltagarnas videor kan du använda fokusläget. Du hittar alternativet under "Fler alternativ"  (…) > Fokus.
 • Textningen av möten "Live captions" är nu placerad i nedre- mittendelen av mötesfönstret istället för vänsterställt för att öka läsbarheten (finns bara för engelska).

Det är bra att veta att både "Large gallery" och "Together mode" rullas ut under tid och kanske inte finns tillgängliga på en gång. De kommer att komma under de närmaste veckorna. Om du inte ser någon av de beskrivna funktionerna så kommer de att komma inom en snar framtid.

Varför ser du inte de nya funktionerna? Du måste slå på dessa nya funktioner.

Så här slår du på de nya funktionerna

Har du en IT-avdelning med alerta administratörer kanske de redan hjälpt dig igång. Sköter du ditt Teams själv så får du slå på denna funktionalitet via Teams inställningar:

 1. Börja med att starta Teamsklienten.
 2. Då Teams är igång klickar du på ikonen med din bild eller dina initialer uppe i programfönstrets övre, högra hörn.
 1. Välj "Inställningar" i menyn som öppnas.
 2. Gå sedan till "Allmänt" och klicka i bockrutan för "Aktivera nytt mötesutseende" 

Om du skrollar ner i inställningsdialogen kan du hitta en "Spara och starta om"-knapp som du kan klicka på för att spara och genomföra förändringarna. Om du bara hittar en "Spara"-knapp får du följa instruktionerna nedan.

Hur du startar om Teams (om du inte har någon "Spara och starta om"-knapp)

Det är inte alltid så lätt som det låter att starta om Teams. Om du har inställningen att Teams ska öppnas i bakgrunden eller att programmet ska fortsätta köras vid stängning så stängs inte Teams av då du klickar på krysset i programfönstrets övre, högra hörn, det släcker bara fönstret medan Teams fortsätter vara på i bakgrunden. För att stänga av Teams på riktigt får du:

 1. Högerklicka på Teamsikonen på startfältet (visas om du har Teams uppe).


 1. Välja alternativet "Avsluta i den meny som visas.
Nu har du stängt av Teams.

Starta Teams på nytt och ring upp en kompis som du visar hur de ska göra för att få igång den nya mötesupplevelsen samtidigt som du själv kollar in den.

Att veta om

Det kan hända att du inte ser alla dessa ändringar på en gång då de kommer att släppas efter varandra då de är klara och testade. Andra saker kan också påverka vad du ser. Jag fick inte mötes- och samtalskontrollerna i övre kanten av mötes eller samtalsfönstret då jag kryssat för att jag ville se en förhandsgranskning av 

--- --- ---

Ola Lövgren, lösningsutvecklare, Axalon

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Teams - Värdefulla tips för att hålla bra möten

Bra att tänka på vid Teams-möten Justera vilka aviseringar som visas under tiden du är inne i ett möte. Förutom att aktivt välja inställningar för dina aviseringar bör du se på funktionen "Focus Assist" i Windows 10. Sitt ostört och tänk på vad du har i bakgrunden (om du ska ha videokameran igång). Du vet väl att du kan göra bakgrunden suddig både innan och efter du kommit in i mötet (se punkt 4). Tänk även på att rensa vilka fönster du har öppna på aktuellt skrivbord innan du går in i ett möte (speciellt om du redan innan vet att du ska dela din skärm med övriga deltagare). Det kan synas både pinsamma och konfidentiella saker om du inte tänkt på vilka fönster du har öppna då du delar skärm. För den avancerade användaren finns möjligheten att ha flera skrivbord igång i Windows. Du kan öppna ett nytt skrivbord just för mötet om du vill ha kvar dina arbetsfönster på ditt ordinarie skrivbord öppnade under mötet utan att de visas. Kontrollera din utrustning inn

Digitalisera dina besluts- och ärendenprocesser på mindre än en vecka!

Hantering av styrande dokument, beslut, ärenden, resursbokningar, avtal, mm snabbt och enkelt Nu, om någonsin, är det viktigt för många verksamheter att kunna föra över sina manuella flöden till digitala flöden. Flödensom fungerar då folk arbetar hemifrån, på distans. Jag upplever att många ännu inte sett och förstått potentialen med SharePoint vad gäller att snabbt och enkelt sätta upp system för digital hantering av besluts-, ärende, gransknings- och avtalsflöden. Det handlar ofta om att på enkelt sätt se till att: Ett visst flöde följs. Att användarna, vid ett visst flödessteg, inte ska behöva välja vem de skickar dokumentet, ärendet eller förfrågan till, flödet kan ofta sköta detta automatiskt. Att användaren, om de själva ska välja vem som ska granska eller godkänna, bara kan välja mellan relevanta roller eller ett mindre urval av relevanta personer att skicka till. Att det säkerställs att rätt person tar beslutet vid varje steg i flödet. Att varje roll, snabbt