Fortsätt till huvudinnehåll

Glöm inte slå på de nya Teamsfunktionerna


Semestern är över och vi är tillbaka på jobbet med Teamsmöten och andra trevliga aktiviteter.

Det har hänt en hel del i Teams (och fortsätter att hända saker) i samband med semestern.

Den största nyheten är att dina möten och samtal kan öppnas i ett eget, separat fönster, skilt från Teams-programmets huvudfönster. Det tillåter dig att lättare växla mellan mötet eller samtalet och dina resurser i Teams. Dessutom får du:

  • Mötes- och samtalskontrollerna i övre kanten av mötes eller samtalsfönstret istället för i nedre delen av det. De kommer att finnas tillgängliga hela tiden (utan att du ska behöva vifta med muspekaren för att få igång dem) och de är inte i vägen för den delade skärmen eller videon som visas.
  • "Large gallery view" låter dig se upp till 49 videovisingar av deltagare samtidigt. Detta visningsläge är tillgängligt om mötet har 10 eller fler deltagare som har igång sin videokamera. För att slå på "Large gallery" går du till "Fler alternativ" (…) i möteskontrollerna > "Large gallery"
  • En ny visningsform för deltagare i möten "Together mode" låter dig känna som om du är i samma rum som de andra mötesdeltagarna. Du hittar den i samma meny som "Large gallery", just under "Large gallery"-alternativet. Se mer om detta här:https://news.microsoft.com/innovation-stories/microsoft-teams-together-mode/
  • Mötesanteckningar skrivs nu direkt i mötets anteckningsflik. För att komma åt anteckningarna i mötesfönstret välj "Fler alternativ" (…) > Visa mötesanteckningar så kommer den vanliga sidopanelen för mötesanteckningar upp. På sidopanelen hittar du en knapp "Göra anteckningar" som tar dig till mötesanteckningsfliken.
  • Mötesfönstrets fokusläge är tillgängligt då någon delar sin skärm eller visar innehåll i mötet. Om du vill koncentrera dig på det som visas utan att se deltagarnas videor kan du använda fokusläget. Du hittar alternativet under "Fler alternativ"  (…) > Fokus.
  • Textningen av möten "Live captions" är nu placerad i nedre- mittendelen av mötesfönstret istället för vänsterställt för att öka läsbarheten (finns bara för engelska).

Det är bra att veta att både "Large gallery" och "Together mode" rullas ut under tid och kanske inte finns tillgängliga på en gång. De kommer att komma under de närmaste veckorna. Om du inte ser någon av de beskrivna funktionerna så kommer de att komma inom en snar framtid.

Varför ser du inte de nya funktionerna? Du måste slå på dessa nya funktioner.

Så här slår du på de nya funktionerna

Har du en IT-avdelning med alerta administratörer kanske de redan hjälpt dig igång. Sköter du ditt Teams själv så får du slå på denna funktionalitet via Teams inställningar:

  1. Börja med att starta Teamsklienten.
  2. Då Teams är igång klickar du på ikonen med din bild eller dina initialer uppe i programfönstrets övre, högra hörn.
  1. Välj "Inställningar" i menyn som öppnas.
  2. Gå sedan till "Allmänt" och klicka i bockrutan för "Aktivera nytt mötesutseende" 

Om du skrollar ner i inställningsdialogen kan du hitta en "Spara och starta om"-knapp som du kan klicka på för att spara och genomföra förändringarna. Om du bara hittar en "Spara"-knapp får du följa instruktionerna nedan.

Hur du startar om Teams (om du inte har någon "Spara och starta om"-knapp)

Det är inte alltid så lätt som det låter att starta om Teams. Om du har inställningen att Teams ska öppnas i bakgrunden eller att programmet ska fortsätta köras vid stängning så stängs inte Teams av då du klickar på krysset i programfönstrets övre, högra hörn, det släcker bara fönstret medan Teams fortsätter vara på i bakgrunden. För att stänga av Teams på riktigt får du:

  1. Högerklicka på Teamsikonen på startfältet (visas om du har Teams uppe).


  1. Välja alternativet "Avsluta i den meny som visas.
Nu har du stängt av Teams.

Starta Teams på nytt och ring upp en kompis som du visar hur de ska göra för att få igång den nya mötesupplevelsen samtidigt som du själv kollar in den.

Att veta om

Det kan hända att du inte ser alla dessa ändringar på en gång då de kommer att släppas efter varandra då de är klara och testade. Andra saker kan också påverka vad du ser. Jag fick inte mötes- och samtalskontrollerna i övre kanten av mötes eller samtalsfönstret då jag kryssat för att jag ville se en förhandsgranskning av 

--- --- ---

Ola Lövgren, lösningsutvecklare, Axalon

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Teams - Grupprum / Breakout rooms

Grupprum i Teams Nu har Grupprummen äntligen kommit till Teams. Fördelen med det är att ni enkelt kan dela in er i mindre grupper under ett möte och tillfälligt arbeta i egna grupprum för varje grupp. När grupparbetet är klart kan ni sedan enkelt återgå till huvudmötet. Allt arbete ni dokumenterat i grupprummet är sedan kvar och åtkomligt under resten av mötet och därefter. Det finns dock ett par förutsättningar för att detta ska fungera: Du måste ha aktiverat Teams nya mötesutseendet  ( hur du gör det kan du se här ). För att kunna skapa grupprum och agera mötesorganisatör måste du jobba i Teams-klienten, inte i webb-klienten. Du kan dock delta i möten med grupprum via webbklienten. Om du ska hålla ett möte med flera deltagare där du vill kunna dela upp deltagarna i flera grupper som diskuterar internt, utan att alla i mötet ska behöva vara med under diskussionen (ett grupparbete), så kan du nu skapa grupprum under mötet. Möjligheten till detta visas under mötet. Det går att förb

Att tänka på om ni byter root-site för er SharePoint online

Varje Microsoft 365 tenant har en Root site Det är siten med den kortaste URL:en [Organisation].sharepoint.com . Därför är det snyggt att ha den siten som förstasida för intranätet. Många organistaioner börjar dock med en test av Microsoft 365 och SharePoint online. I samband med den testen används root-siten till lite av varje. Ett intranätsprojekt startas och en proof of concept för intranätets förstasida byggs upp på annan plats än root-siten. Helt plötsligt finns det en uppbyggd och testad förstasida för intranätet på en helt annan plats i strukturen än den faktiska root-siten. Men det gör ju inte så mycket. Det är få användare som bryr sig särskilt mycket om sökvägarna till webbplatserna. Ni kommer ju att lägga upp länkar till på strategiska platser som gör att de kan komma till startsidan utan att bry sig om URLen. Men ibland kan det vara bra att ha startwebbplats för intranätet på "rätt" plats. Om inte annat är det snyggare. Det är lätt att flytta en webbplats från en

Word - Vet du om att du kan tala in texten på svenska

Att diktera dokument 🎤 Om du använder Word så finns det en "Diktera"-funktionalitet på "Start"-fliken. Denna funktionalitet har funnits där ganska länge. Nu finns svenska som ett valbart språk, i och för sig som en förhandsgranskning, men jag tycker det fungerade förvånansvärt bra då jag testade funktionen. Jag blev positivt överraskad. Den är lätt att använda och fungerar riktigt bra för mig. Varför ska man använda diktering? Det går ofta snabbare än att skriva för hand. Du kan göra det i situationer då det inte är så lätt att använda tangentbord. Funktionen fins i Word för mobilen också. En text mår ofta bra av att få arbetas fram i flera steg. Du kan läsa in din första version för att snabbt och enkelt få in största delen av texten. Därefter kan du redigera texten på vanligt sätt så den får mer flyt och blir tydligare. Det är lätt att växla mellan att läsa in text, redigera och flytta om med hjälp av tangentbordet, läsa lite till osv. Är du osäker på stavning s