Fortsätt till huvudinnehåll

Microsoft informerar om att SharePoint 2010-arbetsflöden kommer att tas bort i SharePoint online

Microsoft stänger motorn för SharePoint 2010 arbetsflöden den 1 November i år

I ett meddelande från den 7/6 meddelar Microsoft följande (se mer här):

  • Starting August 1st, 2020, SharePoint 2010 workflows will be turned off for any newly created tenants. 
  • Starting November 1st, 2020, Microsoft will remove the ability to run, or create, and or execute SharePoint 2010 workflows from existing tenants.
De kommer alltså att stänga av möjligheten att skapa och köra SharePoint 2010 arbetsflöden i SharePoint OnLine. Användarna uppmanas att flytta sina lösningar till Power Automate.

Detta är i sig ingen dålig idé. Power Automate (Tidigare kallad Flow) är en bra och mer flexibel lösning än SharePoint 2010 arbetsflöden. Dock gäller det att se över de arbetsflöden ni har och se till att de som används verkligen konverteras till Power Automate..

SharePoint 2013 arbetsflöden (Se upp!)

SharePoint 2013 arbetsflöden kommer fortsättningsvis att stödjas. Rekommendationen är dock att även konvertera dessa arbetslöden till Power Automate.

Det ni får se upp med är 2013 arbetsflöden som använder delar av 2010 arbetsflöden. Microsoft har inte byggt in alla tillgängliga möjligheter från 2010 i 2013 arbetsflödena. Om ditt 2013 arbetsflöde ska sätta rättigheter på ett dokument eller en listpost så får det ta stöd av ett 2010 arbetsflöde för att få det gjort. Har ni en sådan lösning kan den sluta fungera som väntat då 2010 arbetsflödena stängs av.

Har ni en egen SharePoint server är det inte lika bråttom

Där säger microsoft:
SharePoint 2010 and SharePoint 2013-based workflows will continue to be supported for on-premises SharePoint 2016 and SharePoint 2019 Server platforms until 2026.

Kolla licenser och kostnader

SharePoint 2010 arbetsflödena har inte varit kopplade till några egna licenskostnader. Användning av Power Automate är dock kopplat till ett eget licenssystem. I de flesta fall innebär detta inget problem men vill ni kolla upp det noggrannare så prata gärna med er Microsoft 365 leverantör eller er Microsoft representant. Ni kan även kika på detta dokument som Microsoft själva hänvisar till i sitt meddelande.

För hjälp med utredningar, konverteringar eller för mer information är ni välkomna att kontakta oss på Axalon.

--- --- ---

Ola Lövgren, lösningsutvecklare, Axalon

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Teams - Grupprum / Breakout rooms

Grupprum i Teams Nu har Grupprummen äntligen kommit till Teams. Fördelen med det är att ni enkelt kan dela in er i mindre grupper under ett möte och tillfälligt arbeta i egna grupprum för varje grupp. När grupparbetet är klart kan ni sedan enkelt återgå till huvudmötet. Allt arbete ni dokumenterat i grupprummet är sedan kvar och åtkomligt under resten av mötet och därefter. Det finns dock ett par förutsättningar för att detta ska fungera: Du måste ha aktiverat Teams nya mötesutseendet  ( hur du gör det kan du se här ). För att kunna skapa grupprum och agera mötesorganisatör måste du jobba i Teams-klienten, inte i webb-klienten. Du kan dock delta i möten med grupprum via webbklienten. Om du ska hålla ett möte med flera deltagare där du vill kunna dela upp deltagarna i flera grupper som diskuterar internt, utan att alla i mötet ska behöva vara med under diskussionen (ett grupparbete), så kan du nu skapa grupprum under mötet. Möjligheten till detta visas under mötet. Det går att förb

Microsoft Bookings, så mycket mer än vad du tror!

  Nu har vi tittat närmare på funktionen Bookings i Microsoft 365. En tjänst som många kanske bara ser i sina menyer, men väljer att scrolla förbi. Vi på Axalon har testkört funktionen och den kan göra mer nytta än vad många tror.   Vad är Bookings? Bookings är en funktion som finns med i de Microsoft licenser som innefattar Exchange. Det är en tjänst som är sammankopplad med dina medarbetares Outlook. Du når Bookings via startsidan office.com och den omtalade våfflan. (vilket för övrigt är en suverän sida för alla Microsoft 365 användare) eller via Teams.   Bara till för frisörer och däckföretag? Vid en snabb överflygning kan man säga att Bookings är en tjänst att erbjuda andra att boka min, mina kollegors tid för en specifik tjänst eller uppgift.   Ett exempel ser du längre ned i denna text. Där kan du boka in mig för en demo av just Bookings. Det behövs heller inga tekniska kunskaper för att hantera Bookings. Jag är absolut ingen tekniker eller administratör av Microsoft

SharePoint Online - Globala rättigheter i en SharePoint Hub

Central hantering av rättigheter för webbplatser kopplade till en Hubsite i SharePoint En hubsite är en central webbplats i SharePoint som andra webbplatser kan kopplas till. Kopplade webbplatser ärver hubsitens: Navigation Färg och form Sök Hubsiten kan visa samlat innehåll från associerade webbplatser: Nyheter Innehåll som speciellt markerats för detta Händelser Tanken med detta är att få en struktur där flera aspekter i en viss grupp av webbplatser kan få en gemensam styrning och tillgång till gemensamma resurser. En nyhet som är på väg in är att ägarna till en hub ska kunna styra rättigheter som gäller för de webbplatser som är kopplade till hubben. Det handlar om en synkronisering av rättighter. Hubägaren kan sätta rättigheter för enskilda användare, AD-grupper eller Microsoft 365 grupper uppe i hubben. Rättigheterna satta för ett sådant objekt (användare eller grupp) kan sedan synkroniser