Fortsätt till huvudinnehåll

Microsoft informerar om att SharePoint 2010-arbetsflöden kommer att tas bort i SharePoint online

Microsoft stänger motorn för SharePoint 2010 arbetsflöden den 1 November i år

I ett meddelande från den 7/6 meddelar Microsoft följande (se mer här):

  • Starting August 1st, 2020, SharePoint 2010 workflows will be turned off for any newly created tenants. 
  • Starting November 1st, 2020, Microsoft will remove the ability to run, or create, and or execute SharePoint 2010 workflows from existing tenants.
De kommer alltså att stänga av möjligheten att skapa och köra SharePoint 2010 arbetsflöden i SharePoint OnLine. Användarna uppmanas att flytta sina lösningar till Power Automate.

Detta är i sig ingen dålig idé. Power Automate (Tidigare kallad Flow) är en bra och mer flexibel lösning än SharePoint 2010 arbetsflöden. Dock gäller det att se över de arbetsflöden ni har och se till att de som används verkligen konverteras till Power Automate..

SharePoint 2013 arbetsflöden (Se upp!)

SharePoint 2013 arbetsflöden kommer fortsättningsvis att stödjas. Rekommendationen är dock att även konvertera dessa arbetslöden till Power Automate.

Det ni får se upp med är 2013 arbetsflöden som använder delar av 2010 arbetsflöden. Microsoft har inte byggt in alla tillgängliga möjligheter från 2010 i 2013 arbetsflödena. Om ditt 2013 arbetsflöde ska sätta rättigheter på ett dokument eller en listpost så får det ta stöd av ett 2010 arbetsflöde för att få det gjort. Har ni en sådan lösning kan den sluta fungera som väntat då 2010 arbetsflödena stängs av.

Har ni en egen SharePoint server är det inte lika bråttom

Där säger microsoft:
SharePoint 2010 and SharePoint 2013-based workflows will continue to be supported for on-premises SharePoint 2016 and SharePoint 2019 Server platforms until 2026.

Kolla licenser och kostnader

SharePoint 2010 arbetsflödena har inte varit kopplade till några egna licenskostnader. Användning av Power Automate är dock kopplat till ett eget licenssystem. I de flesta fall innebär detta inget problem men vill ni kolla upp det noggrannare så prata gärna med er Microsoft 365 leverantör eller er Microsoft representant. Ni kan även kika på detta dokument som Microsoft själva hänvisar till i sitt meddelande.

För hjälp med utredningar, konverteringar eller för mer information är ni välkomna att kontakta oss på Axalon.

--- --- ---

Ola Lövgren, lösningsutvecklare, Axalon

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Glöm inte slå på de nya Teamsfunktionerna

Semestern är över och vi är tillbaka på jobbet med Teamsmöten och andra trevliga aktiviteter.Det har hänt en hel del i Teams (och fortsätter att hända saker) i samband med semestern.Den största nyheten är att dina möten och samtal kan öppnas i ett eget, separat fönster, skilt från Teams-programmets huvudfönster. Det tillåter dig att lättare växla mellan mötet eller samtalet och dina resurser i Teams. Dessutom får du:Mötes- och samtalskontrollerna i övre kanten av mötes eller samtalsfönstret istället för i nedre delen av det. De kommer att finnas tillgängliga hela tiden (utan att du ska behöva vifta med muspekaren för att få igång dem) och de är inte i vägen för den delade skärmen eller videon som visas."Large gallery view" låter dig se upp till 49 videovisingar av deltagare samtidigt. Detta visningsläge är tillgängligt om mötet har 10 eller fler deltagare som har igång sin videokamera. För att slå på "Large gallery" går du till "Fler alternativ" (…) i möt…

Teams - Värdefulla tips för att hålla bra möten

Bra att tänka på vid Teams-mötenJustera vilka aviseringar som visas under tiden du är inne i ett möte. Förutom att aktivt välja inställningar för dina aviseringar bör du se på funktionen "Focus Assist" i Windows 10.
Sitt ostört och tänk på vad du har i bakgrunden (om du ska ha videokameran igång). Du vet väl att du kan göra bakgrunden suddig både innan och efter du kommit in i mötet (se punkt 4).
Tänk även på att rensa vilka fönster du har öppna på aktuellt skrivbord innan du går in i ett möte (speciellt om du redan innan vet att du ska dela din skärm med övriga deltagare). Det kan synas både pinsamma och konfidentiella saker om du inte tänkt på vilka fönster du har öppna då du delar skärm. För den avancerade användaren finns möjligheten att ha flera skrivbord igång i Windows. Du kan öppna ett nytt skrivbord just för mötet om du vill ha kvar dina arbetsfönster på ditt ordinarie skrivbord öppnade under mötet utan att de visas.
Kontrollera din utrustning innan du startar mötet.…

Digitalisera dina besluts- och ärendenprocesser på mindre än en vecka!

Hantering av styrande dokument, beslut, ärenden, resursbokningar, avtal, mm snabbt och enkelt Nu, om någonsin, är det viktigt för många verksamheter att kunna föra över sina manuella flöden till digitala flöden. Flödensom fungerar då folk arbetar hemifrån, på distans.

Jag upplever att många ännu inte sett och förstått potentialen med SharePoint vad gäller att snabbt och enkelt sätta upp system för digital hantering av besluts-, ärende, gransknings- och avtalsflöden.
Det handlar ofta om att på enkelt sätt se till att: Ett visst flöde följs.Att användarna, vid ett visst flödessteg, inte ska behöva välja vem de skickar dokumentet, ärendet eller förfrågan till, flödet kan ofta sköta detta automatiskt.Att användaren, om de själva ska välja vem som ska granska eller godkänna, bara kan välja mellan relevanta roller eller ett mindre urval av relevanta personer att skicka till.Att det säkerställs att rätt person tar beslutet vid varje steg i flödet.Att varje roll, snabbt och tydligt kan få en …