Fortsätt till huvudinnehåll

SharePoint Online - Globala rättigheter i en SharePoint Hub

Central hantering av rättigheter för webbplatser kopplade till en Hubsite i SharePoint


En hubsite är en central webbplats i SharePoint som andra webbplatser kan kopplas till.
Kopplade webbplatser ärver hubsitens:
  • Navigation
  • Färg och form
  • Sök
Hubsiten kan visa samlat innehåll från associerade webbplatser:
  • Nyheter
  • Innehåll som speciellt markerats för detta
  • Händelser
Tanken med detta är att få en struktur där flera aspekter i en viss grupp av webbplatser kan få en gemensam styrning och tillgång till gemensamma resurser.

En nyhet som är på väg in är att ägarna till en hub ska kunna styra rättigheter som gäller för de webbplatser som är kopplade till hubben.

Det handlar om en synkronisering av rättighter. Hubägaren kan sätta rättigheter för enskilda användare, AD-grupper eller Microsoft 365 grupper uppe i hubben. Rättigheterna satta för ett sådant objekt (användare eller grupp) kan sedan synkroniseras till underliggande webbplatser. Det objekt du ger globala rättigheter till måste vara ett objekt som finns i Azure ADt. SharePoint-grupper kan inte användas för detta. 

Det handlar dock inte om en tvingande synkronisering av de globala rättigheterna. Ägare till en kopplad webbplats kan välja om deras webbplats ska synkroniskera de centrala inställningarna eller ej. Det är ju rimligt att vissa webbplatser vill kunna erbjuda sina användare färg, form sök och navigation som kommer från hubben men trots det inte vill att alla användare ska kunna se webbplatsens innehåll. Ta bara en ledningsgrupp eller HR som exempel. Där kan finnas allt för mycket känslig information som inte alla ska se.

Du kan läsa mer här

Inställningen görs för varje site i panelen för webbplatsinformation där du även anger vilken Hubsite webbplatsen ska vara associerad till.. 
När inställningen väl är gjord så har panelen för webbplatsens rättigheter fått två flikar:
  1. En för de lokala webbplatsrättigheterna
  2. En för rättigheterna som synkroniseras ner från hubsiten.


Jag tycker att det är positivt att denna möjlighet införs. Den kommer dock att ställa höga krav på planering och konsekvenstänkande. Frågan är hur synkroniseringen kommer att fungera, hur lätt det blir att administrera och om det kommer att vara möjligt att få en bra överblick över vilka webbplatser som väljer att hålla sig utanför synkroniseringen?

Jag får återkomma när vi vet mer och när vi fått prova på hur det fungerar.

Microsoft anger att de ska börja införa detta vid mitten av augusti för att vara klar i slutet av september.

--- --- ---

Ola Lövgren, lösningsutvecklare, Axalon

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Glöm inte slå på de nya Teamsfunktionerna

Semestern är över och vi är tillbaka på jobbet med Teamsmöten och andra trevliga aktiviteter. Det har hänt en hel del i Teams (och fortsätter att hända saker) i samband med semestern. Den största nyheten är att dina möten och samtal kan öppnas i ett eget, separat fönster, skilt från Teams-programmets huvudfönster. Det tillåter dig att lättare växla mellan mötet eller samtalet och dina resurser i Teams. Dessutom får du: Mötes- och samtalskontrollerna i övre kanten av mötes eller samtalsfönstret istället för i nedre delen av det. De kommer att finnas tillgängliga hela tiden (utan att du ska behöva vifta med muspekaren för att få igång dem) och de är inte i vägen för den delade skärmen eller videon som visas. "Large gallery view" låter dig se upp till 49 videovisingar av deltagare samtidigt. Detta visningsläge är tillgängligt om mötet har 10 eller fler deltagare som har igång sin videokamera. För att slå på "Large gallery" går du till "Fler alternativ"

Teams - Värdefulla tips för att hålla bra möten

Bra att tänka på vid Teams-möten Justera vilka aviseringar som visas under tiden du är inne i ett möte. Förutom att aktivt välja inställningar för dina aviseringar bör du se på funktionen "Focus Assist" i Windows 10. Sitt ostört och tänk på vad du har i bakgrunden (om du ska ha videokameran igång). Du vet väl att du kan göra bakgrunden suddig både innan och efter du kommit in i mötet (se punkt 4). Tänk även på att rensa vilka fönster du har öppna på aktuellt skrivbord innan du går in i ett möte (speciellt om du redan innan vet att du ska dela din skärm med övriga deltagare). Det kan synas både pinsamma och konfidentiella saker om du inte tänkt på vilka fönster du har öppna då du delar skärm. För den avancerade användaren finns möjligheten att ha flera skrivbord igång i Windows. Du kan öppna ett nytt skrivbord just för mötet om du vill ha kvar dina arbetsfönster på ditt ordinarie skrivbord öppnade under mötet utan att de visas. Kontrollera din utrustning inn

Digitalisera dina besluts- och ärendenprocesser på mindre än en vecka!

Hantering av styrande dokument, beslut, ärenden, resursbokningar, avtal, mm snabbt och enkelt Nu, om någonsin, är det viktigt för många verksamheter att kunna föra över sina manuella flöden till digitala flöden. Flödensom fungerar då folk arbetar hemifrån, på distans. Jag upplever att många ännu inte sett och förstått potentialen med SharePoint vad gäller att snabbt och enkelt sätta upp system för digital hantering av besluts-, ärende, gransknings- och avtalsflöden. Det handlar ofta om att på enkelt sätt se till att: Ett visst flöde följs. Att användarna, vid ett visst flödessteg, inte ska behöva välja vem de skickar dokumentet, ärendet eller förfrågan till, flödet kan ofta sköta detta automatiskt. Att användaren, om de själva ska välja vem som ska granska eller godkänna, bara kan välja mellan relevanta roller eller ett mindre urval av relevanta personer att skicka till. Att det säkerställs att rätt person tar beslutet vid varje steg i flödet. Att varje roll, snabbt