Fortsätt till huvudinnehåll

Trendspaning hösten 2020

 


Då var det åter igen dags att kika lite på vad som komma skall från Microsoft med fokus på Microsoft 365.

Senast jag gjorde en översyn av Microsofts planer, så hade de fullt upp med att ”skruva” i Teams och Exchange. Över hälften av alla utvecklingsaktiviteter var riktade just mot dessa system. 

Hur ser det ut nu ca 9 månader senare?  Totalt sett så presenterar Microsoft 935 uppdateringar i sin levande roadmap. 440 är lanserade. 324 är under utveckling och 171 lanseras just nu i skrivande stund.

Vart skruvar Microsoft just nu? Hela 93 av de 324 som är under utveckling hamnar under Teams. Outlook och SharePoint hamnar båda två på omkring 30 utvecklingsaktiviteter var. Därefter är det hopp ned till exempelvis Graph och OneDrive som ligger på runt 15 aktiviteter vardera.

Sen senast jag trendspanade kan jag tycka att det inte direkt har skett något radikalt som har förändrat min vardag som användare. Däremot ser jag att mycket är på väg att hända i Teams som jag ser fram emot.

Vi tar det i stora drag, Ola Lövgren lär gå in på detaljerna senare hur som helst.

LISTS

Har du sett Lists? Känns som en helt ny funktionalitet. Jag personligen ser fram emot den, då jag tror att den kan vara ett bra alternativ till Planner, för de som vill kunna tillföra metadata till listposterna. Ni som kör Planner vet om att ni inte kan tillföra metadata till en post. Är List någon helt nytt? Nej, det är det inte. Det är en SharePoint-lista. Här kan du starta den i Teams och göra den som en del av Teamet. Du får även en vy där du kan se alla dina ”Lists” oavsett vart dom ligger, likt Planner. -Bra där! Microsoft. Formateringen av listor och dess vyer går framåt hela tiden. Nu känns de mer moderna och kunniga personer som vår egen Mattias Sandberg hjälper mig att fokusera på rätt saker i listan genom ikoner och färger. 

TASKS

Vart skall jag arbeta med mina uppgifter? Ja vi som har kommit en bit på vägen, vet att det blir snårigt med alla mina olika alternativ att jobba med uppgifter. Skall jag använda Planner, ToDo eller uppgifter i Outlook? Det är inte ovanligt att vi använder alla tre. 

Teams Task är under utveckling och rullas ut just nu. Äntligen säger jag! Den samlar alla mina uppgifter i en och samma vy, oavsett om uppgiftens hemvist är i Planner, ToDo eller Outlook. Bra igen! Microsoft. Det innebär att Planner är på väg bort som begrepp och det ersätts av Tasks. 

Sista saken för mig att nämna denna gång är att det blir enklare att dela våra e-postmeddelanden från Outlook till Teams och vice versa. Oavsett om det är i en chatt eller till en kanal i Teams. Det är under utrullning och jag vågar inte ge min feedback på den funktionen förrän jag sett den.

LAGRING I TEAMS

Flera jag stött på tror att Teams är lagringsplatsen för dokument och andra typer av objekt. Så är inte fallet. Bakom varje Teams, eller till och med varje kanal, finns SharePoint. Det är i SharePoint som allt lagras. Det innebär att en lista i Teams sparas i bakomliggande site i SharePoint. 

VEM TAR VEM?

Avslutningsvis, jag är fortfarande övertygad om att Outlook kommer att försvinna och ersättas av Teams. Varför använda två olika applikationer vars syfte i princip är det samma? Båda finns på webben och som klient och båda förlitar sig på Exchange.

Hör av er om ni vill fortsätta att kolla in i framtiden tillsammans med mig.

Tack för att ni tog er tid!

Jonas Hyttring, VD 

 

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Glöm inte slå på de nya Teamsfunktionerna

Semestern är över och vi är tillbaka på jobbet med Teamsmöten och andra trevliga aktiviteter. Det har hänt en hel del i Teams (och fortsätter att hända saker) i samband med semestern. Den största nyheten är att dina möten och samtal kan öppnas i ett eget, separat fönster, skilt från Teams-programmets huvudfönster. Det tillåter dig att lättare växla mellan mötet eller samtalet och dina resurser i Teams. Dessutom får du: Mötes- och samtalskontrollerna i övre kanten av mötes eller samtalsfönstret istället för i nedre delen av det. De kommer att finnas tillgängliga hela tiden (utan att du ska behöva vifta med muspekaren för att få igång dem) och de är inte i vägen för den delade skärmen eller videon som visas. "Large gallery view" låter dig se upp till 49 videovisingar av deltagare samtidigt. Detta visningsläge är tillgängligt om mötet har 10 eller fler deltagare som har igång sin videokamera. För att slå på "Large gallery" går du till "Fler alternativ"

Teams - Värdefulla tips för att hålla bra möten

Bra att tänka på vid Teams-möten Justera vilka aviseringar som visas under tiden du är inne i ett möte. Förutom att aktivt välja inställningar för dina aviseringar bör du se på funktionen "Focus Assist" i Windows 10. Sitt ostört och tänk på vad du har i bakgrunden (om du ska ha videokameran igång). Du vet väl att du kan göra bakgrunden suddig både innan och efter du kommit in i mötet (se punkt 4). Tänk även på att rensa vilka fönster du har öppna på aktuellt skrivbord innan du går in i ett möte (speciellt om du redan innan vet att du ska dela din skärm med övriga deltagare). Det kan synas både pinsamma och konfidentiella saker om du inte tänkt på vilka fönster du har öppna då du delar skärm. För den avancerade användaren finns möjligheten att ha flera skrivbord igång i Windows. Du kan öppna ett nytt skrivbord just för mötet om du vill ha kvar dina arbetsfönster på ditt ordinarie skrivbord öppnade under mötet utan att de visas. Kontrollera din utrustning inn

Digitalisera dina besluts- och ärendenprocesser på mindre än en vecka!

Hantering av styrande dokument, beslut, ärenden, resursbokningar, avtal, mm snabbt och enkelt Nu, om någonsin, är det viktigt för många verksamheter att kunna föra över sina manuella flöden till digitala flöden. Flödensom fungerar då folk arbetar hemifrån, på distans. Jag upplever att många ännu inte sett och förstått potentialen med SharePoint vad gäller att snabbt och enkelt sätta upp system för digital hantering av besluts-, ärende, gransknings- och avtalsflöden. Det handlar ofta om att på enkelt sätt se till att: Ett visst flöde följs. Att användarna, vid ett visst flödessteg, inte ska behöva välja vem de skickar dokumentet, ärendet eller förfrågan till, flödet kan ofta sköta detta automatiskt. Att användaren, om de själva ska välja vem som ska granska eller godkänna, bara kan välja mellan relevanta roller eller ett mindre urval av relevanta personer att skicka till. Att det säkerställs att rätt person tar beslutet vid varje steg i flödet. Att varje roll, snabbt