Fortsätt till huvudinnehåll

Spännande nyheter från Microsoft Ignite 2021

Nytt från MS Ignite 2021

Varje år har Microsoft en större konferens där de berättar om nyheter och hur de ser på framtiden. Som resultat av denna konferens skapar de en sammanfattning om vad de går igenom och vilka nyheter de presenterar. Denna sammanfattning kallas: "Ignite Book of News".

Du kan hitta årets Book of News här: https://news.microsoft.com/ignite-march-2021-book-of-news/

Jag tänkte presentera några av de nyheter jag fastnat för här. Vi kommer sedan att djupdyka i några av dem i senare bloggposter.

Microsoft Viva

MS Viva är en av de större satsningarna som Microsoft kommit med på senare tid. Den siktar på att ge anställda en bättre upplevelse av Microsoft 365 för att:
  • Hålla dem engagerade & uppdaterade
  • Hjälpa dem hitta rätt information, kollegor och utbildning
  • Trivas och må bra på jobbet.
MS Viva är en stor satsning som omfattar fyra delar, varav tre kommer att vara inkluderade i den vanliga prenumerationen och en kommer att kosta pengar.
Vill du redan nu veta mer om MS Viva så kan du börja med denna sida:
Reimagine the employee experience

Teams - Multigeo support

Det spelar roll var de data du sparar i Microsoft 365 lagras. Fram till nu har detta varit ett problem för Teams som kanske inte alla varit medvetna om. Teams är en sammanhållande applikation som visar data från ett flertal olika källor:

  • Möten och kalenderinformation från Exchange
  • Dokument och filer från SharePoint
  • Att göra och uppgifter från Planner
  • osv
Teams har dock egna data som lagras i Teams egna databaser i form av chattar/konversationer och dess innehåll. För multinationella företag har detta innehåll tidigare inte kunnat säkras inom en specifik geografisk region. Under det första halvåret 2021 kommer en möjlighet att styra var denna data lagras även för de multinationella företagen. De kan då styra inom vilka datacenter Teams-data ska lagras.

Teams Connect - Shared channels

Vi kommer att få en ny typ av kanal i Teams; "Shared Channels".

Denna typ av kanal kommer att tillåta dig att lägga till medlemmar som inte är med i det Team som kanalen hör till. De blir på sätt och vis en motsats till privata kanaler då de utökar möjligheten till att släppa in fler personer till kanalen, inte färre.

Precis som med privata kanaler kommer delade kanaler att få en egen webbplatssamling i bakgrunden för lagring av sina filer och eventuella listor i SharePoint.

Delade kanaler kommer att lanseras någon gång under 2021. Vi kommer att presentera dessa i en bloggpost då de blir tillgängliga för alla.

MS Power Automate Desktop

Power Automate Desktop finns redan. Det handlar om en möjlighet att automatisera arbetsuppgifter som ser likadana ut från gång till annan. Det kan vara nästan vilken uppgift som helst som du gör på din dator.

Säg att du regelbundet ska sammanställa information från ett antal Worddokument och spara sammaställningen i en Excelkalkyl. Det kan vara att du varje vecka ska kopiera ner data från några webbtsidor och sammanställa dem i en fastställd rapport. Uppgifter som ser likadana ut och som du regelbundet måste lägga tid på.

Är uppgifterna så lika att du kan spela in handgreppen och låta en robot göra jobbet varje gång? Då är Power Automate Desktop något för dig.

Du kan spela in handgreppen du gör och spara dem som ett arbetsflöde som du därefter kan köra när du vill.

Det går även att själv "bygga" flödet med hjälp av några hundra kommandon och gränssnittet i Power Automate Desktop.

Definitivt en funktionalitet vi kommer att titta mer på och lära oss för att kunna hjälpa er med. Fler bloggposter kommer att komma.

Som början kan ni se på detta:

Microsoft Mesh

Vad tror du om Mixed eller Augmented (förstärkt) Reality? När artificiell intelligens och Virtual Reality kombineras med verkligheten och vi får ut en "förstärkt" verklighet.

Det kan användas på många olika sätt. Inom industrin kan du hjälpa montörer vid ett löpande band att få instruktioner och tekniska data direkt i sitt synfält baserat på vilken del av produkten de ska montera de ser på och arbetar med. De får synförstärkningen med hjälp av speciella glasögon som de bär som har en kamera på sig och som kan visa informationen i bärarens synfält så hen ser både det som verkligen finns framför dem och det som datorerna vet att ta fram om det de ser på.

Inom turistnäring eller annan verksamhet kan vi gå runt i en stad, se på de hus och miljöer som finns där nu men få en överlagring av den miljön som visar hur den såg ut under vikingatiden, under andra världskriget eller hur den kommer att se ut efter att det byggprojekt som planeras är färdigt.

Microsoft ser på att nyttja möjligheterna i möten och konferenser. Det blir möjligt att samlas i ett virtuellt mötesrum där vi kan se dokument, produkter, maskindelar eller vad vi ska mötas kring via den förstärkta verkligheten och samtala och interagera med dessa under mötet.

En spännande verklighet som nu kommer närmare via Microsoft Mesh som är Microsofts bas för Augumented Reality via Microsoft 365.

Tycker du det är spännande? Se mer här:

...   ...   ...

Ola Lövgren, lösningsutvecklare, Axalon

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Teams - Grupprum / Breakout rooms

Grupprum i Teams Nu har Grupprummen äntligen kommit till Teams. Fördelen med det är att ni enkelt kan dela in er i mindre grupper under ett möte och tillfälligt arbeta i egna grupprum för varje grupp. När grupparbetet är klart kan ni sedan enkelt återgå till huvudmötet. Allt arbete ni dokumenterat i grupprummet är sedan kvar och åtkomligt under resten av mötet och därefter. Det finns dock ett par förutsättningar för att detta ska fungera: Du måste ha aktiverat Teams nya mötesutseendet  ( hur du gör det kan du se här ). För att kunna skapa grupprum och agera mötesorganisatör måste du jobba i Teams-klienten, inte i webb-klienten. Du kan dock delta i möten med grupprum via webbklienten. Om du ska hålla ett möte med flera deltagare där du vill kunna dela upp deltagarna i flera grupper som diskuterar internt, utan att alla i mötet ska behöva vara med under diskussionen (ett grupparbete), så kan du nu skapa grupprum under mötet. Möjligheten till detta visas under mötet. Det går att förb

Microsoft Bookings, så mycket mer än vad du tror!

  Nu har vi tittat närmare på funktionen Bookings i Microsoft 365. En tjänst som många kanske bara ser i sina menyer, men väljer att scrolla förbi. Vi på Axalon har testkört funktionen och den kan göra mer nytta än vad många tror.   Vad är Bookings? Bookings är en funktion som finns med i de Microsoft licenser som innefattar Exchange. Det är en tjänst som är sammankopplad med dina medarbetares Outlook. Du når Bookings via startsidan office.com och den omtalade våfflan. (vilket för övrigt är en suverän sida för alla Microsoft 365 användare) eller via Teams.   Bara till för frisörer och däckföretag? Vid en snabb överflygning kan man säga att Bookings är en tjänst att erbjuda andra att boka min, mina kollegors tid för en specifik tjänst eller uppgift.   Ett exempel ser du längre ned i denna text. Där kan du boka in mig för en demo av just Bookings. Det behövs heller inga tekniska kunskaper för att hantera Bookings. Jag är absolut ingen tekniker eller administratör av Microsoft

SharePoint Online - Globala rättigheter i en SharePoint Hub

Central hantering av rättigheter för webbplatser kopplade till en Hubsite i SharePoint En hubsite är en central webbplats i SharePoint som andra webbplatser kan kopplas till. Kopplade webbplatser ärver hubsitens: Navigation Färg och form Sök Hubsiten kan visa samlat innehåll från associerade webbplatser: Nyheter Innehåll som speciellt markerats för detta Händelser Tanken med detta är att få en struktur där flera aspekter i en viss grupp av webbplatser kan få en gemensam styrning och tillgång till gemensamma resurser. En nyhet som är på väg in är att ägarna till en hub ska kunna styra rättigheter som gäller för de webbplatser som är kopplade till hubben. Det handlar om en synkronisering av rättighter. Hubägaren kan sätta rättigheter för enskilda användare, AD-grupper eller Microsoft 365 grupper uppe i hubben. Rättigheterna satta för ett sådant objekt (användare eller grupp) kan sedan synkroniser